Positiivinen luottorekisteri

Found 3 lenders

Compare
Max amount Min amount Max term
€ 2100
Hae lainaa
€ 10 -
€ 2250
Hae lainaa
€ 20 7-60 day
€ 10000
Hae lainaa
€ 1000 24-60 month

Positiivinen luottorekisteri ja sen vaikutukset kuluttajaan
Yrjänä Niskanen

Suomeen puuhattava positiivinen luottotietojärjestelmä on eri asia kuin joissakin muissa Euroopan maissa käytössä oleva positiivinen luottotietorekisteri. Näiden erona on se, että muualla luotonmyöntäjät päivittävät tietonsa rekisterissä vain tietyin väliajoin, esimerkiksi kerran kuukaudessa, kun taas Suomen Asiakastiedon ylläpitämässä järjestelmässä positiiviset luottotiedot kerätään kuluttajan toimeksiannosta täysin ajantasaisesti. Tietoja ei tallenneta rekisteriin ollenkaan, vaan ne siis tarkastetaan joka kerta tapauskohtaisesti lainanhakuprosessin alkaessa.

Positiivinen luottorekisteri ja miksei se ole käytössä Suomessa?
Albert Penttinen

Luottoa tai lainaa hakiessa olisi tärkeää, että luotonantaja pystyisi perustamaan luottopäätöksen mahdollisimman reaaliaikaiseen ja todenmukaiseen tietoon. Tällä hetkellä prosessi kuitenkin pohjautuu lähinnä luottamukseen, sillä luotonantajalla ei ole mitään luotettavaa tapaa varmistaa asiakkaan antamia tietoja hänen tuloistaan ja veloistaan. Suomen laki ei nimittäin salli luotonantajien muodostaa sähköisiä rekistereitä, joista pystyttäisiin tarkastamaan luotonhakijan ilmoittamat tulot verotiedoista.

Positiivinen luottorekisteri – mitä sen käyttöönotto tarkottaisi?
Eerika Hyvärinen

Maksuhäiriömerkinnästä puhutaan yleisesti myös luottotietojen menettämisenä. Luottotiedot tarkistetaan muun muassa lainan hakemisen yhteydessä, vuokra-asunnon tai työpaikan hakijalta, vakuutussopimusten yhteydessä ja jopa silloin kun hakee puhelinliittymää. Yleisesti silloin kun solmitaan sopimuksia. Mikäli merkintä tiedoista löytyy, se saattaa hankaloittaa useita perusarkeen kuuluvia toimenpiteitä.

Onko positiivinen luottorekisteri tulossa?
Senni Raita

Uusi systeemi hankaloittaisi entisestään työttömien tai tulottomien lainan saamista, joka on nykyään hyvin säännösteltyä. Erityisesti se poistaisi tai vähentäisi useampien luottojen päällekkäin ottamista samanaikaisesti, joka on ehdottomasti yksi isoimmista maksuhäiriöitä aiheuttavista ongelmista tällä hetkellä.

Suomi saa ehkä sittenkin positiivisen luottorekisterin
Iida Kivi

Positiivisen luottorekisterin pitäisi olla kattava ja ajantasainen.  Rekisteriä täytyisi päivittää usein ja Suomessa toimivien pankkien, pienlainoja tarjoavien yhtiöiden ja muiden rahoitusyhtiöiden olisi kuuluttava rekisteriin. Vain sellaisilla luotonmyöntäjillä, jotka luovuttavat tietoa positiiviseen luottorekisteriin, olisi pääsy rekisterin tietoihin. Finanssialan Keskusliitto myös edellyttää, että positiivinen luottorekisteri olisi kustannustehokas ja rajattu vain luotonmyöntötarkoitukseen.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*